EN
​​​​​​​Asztrotájkép - amikor az ég és a Föld összeér

Közreműködők

Moderátor
Rezsabek Nándor
Előadók
Dr. Francsics László
Deim Balázs
Dr. Kolláth Zoltán

​​​​​​​Asztrotájkép - amikor az ég és a Föld összeér

FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány

Workshop

Időpontok

A megvásárolt jegy tulajdonosa jogosult az I. FotoKlikk Fotós Akadémia asztrotájkép fotózásról szóló, "Asztrotájkép - amikor az ég és a Föld összeér" című szekciójának korlátlan megtekintésére az első belépéstől számított 22 napig.

MIND AZ 5 ELŐADÁSRA ITT VEHET BÉRLETET: FotoKlikk Fotós Akadémia I. - Fókuszban a természet

-----

"A FotoKlikk gazdái és robotosai mertek egy nagyot álmodni.

Kitalálták és megszervezték az I. FotoKlikk Fotós Akadémiát, melynek elsődleges célja közérthető, sőt szórakoztató módon, jó fotósok munkáit, gondolatait, munkamódszereit bemutatva ötleteket adni és hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni a megvalósításukat.

Mindezt ráadásul úgy, hogy megpróbálnak egy másfajta, a hagyományos fel- és megosztásokra fittyet hányva szerveződő, újfajta megközelítést, szemléletet képviselni."

Kincses Károly, fotómuzeológus és a FotoKlikk a Fotográfiért Alapítvány alapítója

---------

Asztrotájkép - amikor az ég és a Föld összeér

Az asztrotájképek hazai karrierje a 2009-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban megszervezett „The World at Night” kiállítással vette kezdetét. A TWAN-projekt pazar felvételeit egymás mellett állva csodálta az országosan ismert és népszerű geológus, valamint az asztronómia kultúrtörténetet is jól ismerő csillagász. Az ég és a Föld összeért. A TWAN magyarországi premierjének estéjén ugyanakkor igen kevesen jósoltak ekkora sikert és jövőt az úttörő kezdeményeznek. Lassan másfél évtized múltával azonban nemhogy meghonosodott az asztrotájképek készítése, hanem a természet- és asztrofotósok egyik kedvelt irányzatává vált.

 A fotótechnikai-terület három jól ismert szakértőjének-művelőjének, Deim Balázsnak, Francsics Lászlónak és Dr. Kolláth Zoltánnak a részvételével szervezett asztrotájkép-szekcióban igyekszünk minden oldalról megvilágítani mindazt, amit a témáról tudunk és a téma művelése során tudni illik. Milyen fotós felszerelés elvárt és ajánlott? Melyek azok a földi és csillagászati objektumok, amelyekre érdemes „lőni”? Hol van a jó ízlés határa, mikor válik természetellenessé egy asztrotájkép? Merre vannak az azok a hazai csillagoségbolt-parkok, ahol a legalacsonyabb fényszennyezés, így legoptimálisabbak a fényképezési körülmények? Milyen hazai szervezetek tömörítik asztrotájkép-fotósainkat?

Moderátor:

Rezsabek Nándor alkalmazott környezetkutató, tudományos újságíró

"Alkalmazott környezetkutató (környezetbiztonsági menedzser specializáció); üzemmérnök; a Magyar Meteoritikai Társaság Meteoritkráterek és Impaktitok tagozatának vezetője; a Meteoritkráter Expedíció kutatási projekt vezetője; tudományos újságíró, a TÚK tagja; a Planetology.hu alapító főszerkesztője; a Rezsabek Nándor ScienceBlog bloggere; a WJLF Környezetbiztonsági Tanszékének munkatársa.

Kutatási téma: meteoritkráterek geomorfológiai és környezeti szempontú vizsgálata; marsi meteoritok esetleges kráterképző impakt jelenségeinek vizsgálata"

Előadók:        

1. Francsics László Magyar asztrofotósok Egyesületének elnöke, építészmérnök, szabad művészetek doktora, többszörös nemzetközi díjas asztrofotós, nemzetközi év asztrofotósa 2019-ben, Astronomy Photographer of the Year állandó zsűritagja

2. Deim Balázs fotográfus

„A Novus Művészeti Iskolában alkalmazott fotográfusként, majd a Kaposvári Egyetemen fotográfus tervezőként végeztem. Szentendrén élek és dolgozok, a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Szentendrei Kulturális Központ fotósaként dolgozom és egy fotóstúdiót is üzemeltetünk 'A stúdió' néven.  

A Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Vajda Lajos Stúdió, a MAOE és a Forgács Társaság tagja vagyok.

2008 óta rendszeresen mutatom be munkáimat, többek között a Fugában, a B32 galériában a Kubik Coworkingben a Villa Líviában a Kiscelli Múzeumban a Viltin Galériában a  Modemben a Műcsarnokban. 2016-ban az Európai Fotográfiai Hónap kiválasztott résztvevőjeként  Bécsben a MUSA-ban, Luxemburgban a Cercle cité-ben voltak láthatóak a munkáim. 

Majd 2018-ban Bázelben, 2019-ben Rómában, Grazban és 2020-ban Brüsszelben is bemutathattam a képeimet. 

2018-ban megnyertem a Different Worlds nemzetközi fotópályázatot és megkaptam a Luka Koper Photography Award-ot, aminek kapcsán a Photon Gallery Rovinjban, Ljubljanában , majd a bécsi Photon Galériában rendezett egy-egy önálló kiállítást Space című sorozatomból. 2019-ben Drégely Imrével közös kiállítást hoztunk létre a Collegium Hungaricum Berlinben, ugyanebben az évben Surveillance system című sorozatom 1. díjat nyert az ND Awardson és 'Gold' minősítést a Budapest International Foto Awards-on.

3. Kolláth Zoltán fizikus-csillagász, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Fizika Tanszék

Előadás címe: Miről tanítanak az éjszakai égboltról készült fotók?

Az előadó a fényszennyezés égboltminőségre gyakorolt hatásával és annak mérésével foglalkozik. Különböző módszerekkel regisztrálta az égbolt fényességét és annak színi összetételét.

A digitális fényképezőgépek jó lehetőséget adnak a fényszennyezés mérésére, segítenek abban, hogy beazonosítsuk a legrosszabb világítási megoldásokat. 

Természeteshez közeli égboltról készült felvételek ezen kívül izgalmas információk tárházát adják. Megtudhatjuk többek között, hogy milyen az éjszakai égbolt tényleges színe. Ráeszmélünk, hogy az asztrotájképek sokszor távol vannak a valóságtól.

A természetfotósok általában a valódi színek visszaadására törekszenek, miért van ez ebben az esetben másképp? Milyen lehetőségünk van arra, akár tudományos információt hordozó, de mégis esztétikus képeket készítsünk?

Foglalkozunk azzal is, hogy milyen kihívások várnak az asztrofotósokra a fényszennyezésen kívül – többek között a műholdseregek növekvő tömegével.

Közreműködők

Moderátor
Rezsabek Nándor
Előadók
Dr. Francsics László
Deim Balázs
Dr. Kolláth Zoltán

Betöltés...