EN
Rejtőzködő természet - meglátni és megmutatni

Közreműködők

Moderátor
Jakab Flóra
Előadók
Krivánszky Árpád
Li Gábor
Jakab Tibor
Potyó Imre

Rejtőzködő természet - meglátni és megmutatni

FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány

Online előadás

Időpontok

A megvásárolt jegy tulajdonosa jogosult az I. FotoKlikk Fotós Akadémia klasszikus természetfotózásról szóló, "Rejtőzködő természet - meglátni és megmutatni" című szekciójának korlátlan megtekintésére az első belépéstől számított 22 napig.

MIND AZ 5 ELŐADÁSRA ITT VEHET BÉRLETET: FotoKlikk Fotós Akadémia I. - Fókuszban a természet

-----

"A FotoKlikk gazdái és robotosai mertek egy nagyot álmodni.

Kitalálták és megszervezték az I. FotoKlikk Fotós Akadémiát, melynek elsődleges célja közérthető, sőt szórakoztató módon, jó fotósok munkáit, gondolatait, munkamódszereit bemutatva ötleteket adni és hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni a megvalósításukat.

Mindezt ráadásul úgy, hogy megpróbálnak egy másfajta, a hagyományos fel- és megosztásokra fittyet hányva szerveződő, újfajta megközelítést, szemléletet képviselni."

Kincses Károly, fotómuzeológus és a FotoKlikk a Fotográfiért Alapítvány alapítója

---------

"Rejtőzködő természet - meglátni és megmutatni" 

Az I. FotoKlikk Fotós Akadémia klasszikus természetfotózás szekciójának előadói számára a természetfotózás nem csupán hobbi, hanem életforma: mindannyian a mások számára láthatatlan pillanatok szerelmesei.

Határtalan elhivatottsággal képesek, az elemekkel dacolva is, megvalósítani bármely, általuk elképzelt fotót. Terveznek, de mindig készen állnak elkapni a természet adta lehetőségeket, megörökíteni a váratlant.

Kreativitásuk mellett komoly szakmai tudásuk, a mindenkori fotográfiai technikák használata, ill. az etológiai és biológiai sajátosságok ismerete kiemelt fontosságú a képeik elkészítéséhez.

Az előadásokból betekintést kapunk a kihívások között született, saját erőből létrehozott képek világába és számos tippet kapunk arra, miként mutassuk be a természet ajándékait a legapróbb rovaroktól a monumentális tájakig.

-------------------

Moderátor:

Jakab Flóra, állatorvos és természetfotós

"Az egész életemet átszőtte a természet és az állatok szeretete, ebből adódóan vált hivatásommá az állatorvoslás, szenvedélyemmé a természetfotózás. Édesapám a születésem évében kezdett el komolyabban foglalkozni a vadvilág és a vadon megörökítésével, igy már én is ebben a szellemben nevelkedtem. 

Az út rögös volt, de életformává vált a természetfotózás. 

2021-ben végeztem az Állatorvostudományi Egyetem állatorvos szakán, azóta is töretlen lelkesedéssel gyógyítom négylábú pácienseim. 

Számos kiállítást tudhatok magam mögött, legbüszkébb a Magyar Természettudományi Múzeumban kiállított tárlatomra vagyok, ami közel fél évig diszitette a falakat.

Hazai és nemzetközi pályázaton több-kevesebb sikerrel szerepeltem, 2014-ben a spanyol szervezésű Memorial Maria Luisa pályázaton elhoztam az ifjúsági fődíjat. 

Kalandozásaim során igyekszem megmutatni a természet megismételhetetlen pillanatait, olyan különleges, ritkán látott mozzanatokat, amely egy külső szemlélőnek sokszor láthatatlan."

Előadók:

1. Krivánszky Árpád újságíró, alkotó fotográfus és természetfotós tanfolyamokon előadó és gyakorlat vezető

"1953-ban születtem Budapesten. A természet szeretete korán, a gyakori családi kirándulások alkalmával „ragadt” rám, a fényképezés csak később, már felnőtt koromban lett a szenvedélyem. 

Munkámból is adódóan nem csak a természetfotózás műfaját űzöm, de az mindig a kedvencem marad. A természetfotón belül leginkább a tájak, vadon élő növények, a természet apró csodái érdekelnek.

Rendszeresen írtam szakcikkeket és publikáltam fotókat a (már megszűnt) Foto Mozaikba, de jelentek meg képeim a Nimród, a Vadgazda és a TermészetBúvár hasábjain, más jellegű cikkek, képek mellett a Ferencváros újságban is. 2009. óta írok szakcikkeket saját fotókkal a negyedévente megjelenő internetes Természetfotó Magazinba.

2007-től a Fotóoktatás fotóiskola tanára vagyok, alapfokú természetfotó és alkotó fotográfia tanfolyamokon tanítom a jövő fiatal fotós nemzedékét kompozícióra, táj-, növény-, travel- és városfotóra.

Naptárba, könyvborítókra, irodák falára is került a fotóimból. Nem vagyok aktív pályázó, de büszke vagyok „Az Év természetfotósa” országos pályázatokon két alkalommal elért második díjamra, és a 2000. évi budapesti Nemzetközi Természetfotó pályázaton elnyert különdíjamra.”

Előadás címe: Tájfényképezés egyszerűen

A tájfotózás a természetfényképezés „legdemokratikusabb” területe, nem kell hozzá drága és különleges felszerelés. Ennek alapján, ugye, a „képgalaxis” tömve kellene legyen kiemelkedő tájfotókkal, de ez nem így van: igaz, néhány egyszerű fogással biztosítható a megfelelő élesség és a mélységélesség, de ez csak az alap.

A Néző nem azon álmélkodik el, hogy micsoda vonalélessége van egy fotónak, hanem azért sóhajt fel: de gyönyörű, de szeretnék én is ott lenni!

Egyszóval, a fotónak hangulata kell legyen. Ha van rá idő és pénz, a különleges hangulat kedvéért szívesen utazik el a fotós messzi, egzotikus tájakra, de ha tudatosan törekszik rá, talál idehaza is számtalan szép tájrészletet.

Az itthon készült képeket a különleges fényviszonyok, meteorológiai viszonyok avatják igazi tájfotóvá. Azonban ezekért fáradozni kell: például a hajnali párákért, a napkelte fényeiért korán kell kelni, télen pedig sokat fagyoskodni.

A kép hangulata persze elrontható egy rossz kompozícióval. Előadásomban a kompozícióra is kitérek, de időszűke miatt ez csak vázlatos lehet.

2. Li Gábor

Előadás címe: Nyitott szemmel

Legyen szó családi nyaralásról, Balaton-parti sétáról, kirándulásról a hegyekben, vizsgák utáni biciklizésről a ligetben, az idő és a helyszín nem adhat okot arra, hogy egy fotós ne a szenvedélyének éljen. A természet mindennapjaink szerves része, így nem is kell feltétlen messze mennünk vagy a legnehezebb témákat, legritkább fajokat keresnünk ahhoz, hogy egy jó természetfotót készítsünk.

Járj nyitott szemmel, vedd észre a Téged körülvevő élővilágot és örökítsd meg úgy, ahogy azt Te látod. Néha elég csak egy kicsit más szögből néznünk a világra ahhoz, hogy valami újat mutathassunk, a téma adott, az alkotás szabadsága pedig a kezedben van.

3. Jakab Tibor fotóriporter, természetfotós

Amióta az eszemet tudom, fotós szerettem volna lenni és mivel a természetfotózás volt a legnagyobb kihívás, ez lett a választott életformám.

Autodidakta módon képeztem magam, számos pályázaton indultam, míg végül megérkeztek a sikerek, majd az évek során 4 fotóalbumom is megjelent.

Számos kiállítás és előadás mellett ingyenes oktatásokon igyekszem mindenkit ösztönözni a természetfotózás eredeti formájához, az önerőből és az egy expozícóból létrehozott alkotásokhoz való visszatérésre.

Az alkotáshoz sokszor extrém körülmények közötti fotózásra is alkalmas eszközöket készítek, vagy régi fotós felszereléseket hasznosítok újra.

Mottóm: A természetfotózás cél legyen és ne eszköz!

Előadás címe: Safari a kertemben, Éden az udvaromban

Az előadásban tippeket és trükköket kaphatunk arról, miként tudunk akár otthon, a saját kertünkben is különleges, egyedi alkotásokat készíteni. Megtudhatjuk, mit tegyünk, ha időnk nem engedi, hogy komolyabb fotóstúrára eljussunk, de a fotózás a hobbynk. Szó lesz arról is, hogy a természetfotózás akkor sem lehetetlen, ha karanténba kényszerültünk.

4. Potyó Imre környezetkutató, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, hazai és nemzetközi díjat nyert természetfotós

"A világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer of the Year-en már 6 képpel szerepeltem sikerrel. Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkaptam az Év Természetfotósa címet, a Varázslatos Magyarország pályázatán pedig négyszer hozhattam el a fődíjat, 2022-ben A magyar természetfotó nagydíjasa lettem-

Szívügyem a tudatformálás, képeimmel, előadásaimmal, saját rovatommal, ismeretterjesztő cikkeimmel és túráimmal sokakat hoztam már közelebb a természethez. Azokat az újszerű témákat keresem, amelyeket korábban nem vagy csak részben láttam. A természetfotózás és a megélt élmények átadása a szenvedélyem."

Előadás címe: Különös témák az optikám előtt - széles látószögtől a makró objektívig

Rejtőzködő fajok és témák művészi képeken. Az elmúlt évek legizgalmasabb fotós kalandjairól mesélek: zárt patakvölgyekben töltött éjszakák, komoly technikai kihívásokkal terhelt megvalósítások a makrózás univerzumában, halszemoptikával készült felvételek, átszellemülés a borzok, az egerek, a spórák világában és még több varázslat.

Közreműködők

Moderátor
Jakab Flóra
Előadók
Krivánszky Árpád
Li Gábor
Jakab Tibor
Potyó Imre

Betöltés...